Scooterhelm vervangen? Hier moet je op letten

9 maart 2023

Het vervangen van je scooterhelm is een belangrijke beslissing en kan een grote impact hebben op je veiligheid op de weg. Bij het kiezen van een nieuwe helm zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste helm kiest die past bij jouw behoeften. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het vervangen van je scooterhelm.

Waarom is het belangrijk om je scooterhelm te vervangen?

Een scooterhelm beschermt je hoofd bij een ongeval en vermindert de kans op ernstig letsel. Maar net als elk ander veiligheidsproduct, zal de helm na verloop van tijd zijn beschermingscapaciteit verliezen. Dit komt door slijtage en blootstelling aan de elementen zoals zonlicht, regen en wind. Bovendien kunnen er na verloop van tijd ook haarscheurtjes of beschadigingen ontstaan die de helm minder effectief maken. Daarom is het belangrijk om regelmatig je scooterhelm te vervangen om te zorgen dat je veilig blijft op de weg.

Wanneer moet je je scooterhelm vervangen?

Een algemene richtlijn voor het vervangen van een scooterhelm is om deze elke vijf jaar te vervangen. Dit is echter slechts een algemene richtlijn, en er zijn andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de vervangingstermijn van je scooterhelm:

  • Impact: Als je helm eenmaal een impact heeft gehad, bijvoorbeeld bij een ongeval, is het belangrijk om deze onmiddellijk te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. De impact kan ervoor zorgen dat de helm minder effectief wordt in het beschermen van je hoofd in geval van een volgende impact.
  • Slijtage: Als je helm tekenen van slijtage vertoont, zoals scheurtjes of barsten, moet je deze onmiddellijk vervangen. Slijtage kan ervoor zorgen dat de helm minder effectief is in het beschermen van je hoofd in geval van een ongeval.
  • Pasvorm: Als je merkt dat je helm niet goed past of los begint te zitten, moet je deze vervangen. Een helm die niet goed past, biedt niet de juiste bescherming.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe scooterhelm?

Bij het kiezen van een nieuwe scooterhelm zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, waaronder:

1. De juiste maat

Het kiezen van de juiste maat is cruciaal voor de effectiviteit van de helm. Meet je hoofdomtrek en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te vinden.

2. De juiste pasvorm

Een helm moet goed aansluiten op je hoofd en mag niet te los of te strak zitten. Controleer de pasvorm voordat je de helm koopt en pas verschillende modellen uit om te zorgen dat je de juiste pasvorm krijgt.

3. Het juiste type helm

Er zijn verschillende soorten scooterhelmen beschikbaar, waaronder integraalhelmen, jethelmen en systeemhelmen. Integraalhelmen bieden de beste bescherming, terwijl jethelmen lichter en meer geschikt zijn voor korte ritten. Systeemhelmen bieden het beste van beide werelden, maar zijn over het algemeen duurder.

4. Het juiste gewicht

Een lichtgewicht helm is comfortabeler om te dragen, vooral op lange ritten. Zorg ervoor dat je een helm kiest die licht genoeg is voor jouw behoeften, zonder afbreuk te doen aan de bescherming.

5. Het juiste merk

Er zijn verschillende merken scooterhelmen beschikbaar en de kwaliteit en prijs kunnen variëren. Kies een merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid en dat past bij jouw budget.

6. Het juiste design

Scooterhelmen zijn er in verschillende ontwerpen en kleuren. Kies een ontwerp en kleur die bij jouw persoonlijke stijl en voorkeuren passen.

Hoe vervang je je scooterhelm?

Het vervangen van je scooterhelm is eenvoudig en kan in een paar stappen worden gedaan:

  1. Verwijder de oude helm en inspecteer deze op slijtage of beschadigingen.
  2. Meet je hoofd opnieuw om de juiste maat te bepalen voor je nieuwe helm.
  3. Pas verschillende modellen en kies de juiste pasvorm en het juiste type helm voor jouw behoeften.
  4. Koop de nieuwe helm en zorg ervoor dat je hem goed vastzet voordat je de weg op gaat.

Conclusie

Het vervangen van je scooterhelm is een belangrijke stap om je veiligheid op de weg te waarborgen. Door rekening te houden met factoren zoals de vervangingstermijn, maat, pasvorm, type helm, gewicht, merk en design, kun je de beste helm kiezen voor jouw behoeften. Vergeet niet om je oude helm te inspecteren op slijtage of beschadigingen en om je nieuwe helm goed vast te zetten voordat je de weg op gaat.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn scooterhelm vervangen?

Het wordt aanbevolen om je scooterhelm elke vijf jaar te vervangen. Als je helm tekenen van slijtage vertoont of als je een impact hebt gehad, moet je deze echter onmiddellijk vervangen.

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn scooterhelm?

Meet je hoofdomtrek en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te vinden.

Welk type helm biedt de beste bescherming?

Integraalhelmen bieden de beste bescherming, terwijl jethelmen lichter en meer geschikt zijn voor korte ritten. Systeemhelmen bieden het beste van beide werelden, maar zijn over het algemeen duurder.

Hoe weet ik of mijn scooterhelm niet meer effectief is?

Als je helm tekenen van slijtage vertoont, zoals scheurtjes, barsten of losse onderdelen, is het tijd om deze te vervangen. Als je helm eenmaal een impact heeft gehad, moet je deze ook onmiddellijk vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Moet ik een helm kiezen die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen?

Ja, het wordt sterk aanbevolen om een helm te kiezen die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dit betekent dat de helm is getest en goedgekeurd om te voldoen aan de minimale veiligheidsnormen.

Kan ik mijn oude scooterhelm recyclen?

Het recyclen van oude scooterhelmen kan lastig zijn vanwege het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Sommige fabrikanten bieden echter programma’s voor het recyclen van oude helmen, dus controleer de website van de fabrikant voor meer informatie.

Wat is het beste merk voor scooterhelmen?

Er zijn veel verschillende merken scooterhelmen beschikbaar en de kwaliteit en prijs kunnen variëren. Kies een merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid en dat past bij jouw budget.

Moet ik altijd een nieuwe scooterhelm kopen of kan ik er ook een tweedehands kopen?

Het wordt aanbevolen om altijd een nieuwe scooterhelm te kopen, omdat je niet weet wat er met een tweedehands helm is gebeurd en of deze beschadigd is. Bovendien kan de helm zijn beschermingscapaciteit verliezen na verloop van tijd en blootstelling aan de elementen. Veiligheid staat voorop, dus investeer in een nieuwe helm voor optimale bescherming.

Samenvatting

Het vervangen van je scooterhelm is een belangrijke stap om je veiligheid op de weg te waarborgen. Door rekening te houden met factoren zoals de vervangingstermijn, maat, pasvorm, type helm, gewicht, merk en design, kun je de beste helm kiezen voor jouw behoeften. Vergeet niet om je oude helm te inspecteren op slijtage of beschadigingen en om je nieuwe helm goed vast te zetten voordat je de weg op gaat. Kies altijd voor veiligheid en investeer in een nieuwe scooterhelm voor optimale bescherming.

Waarom kiezen voor een jethelm?

Waarom kiezen voor een jethelm?

Bij het kiezen van een helm voor scooterrijden, is het belangrijk om een balans te vinden tussen veiligheid, comfort en stijl. De jethelm, bekend om zijn open ontwerp, biedt een unieke combinatie van deze elementen, waardoor het een populaire keuze is onder...

Soorten Scooterhelmen: Welke Moet Je Kiezen?

Soorten Scooterhelmen: Welke Moet Je Kiezen?

Als je met een scooter rijdt, is een helm een absolute noodzaak om jezelf te beschermen tegen mogelijke hoofdletsel. Er zijn echter verschillende soorten scooterhelmen beschikbaar op de markt en het kan lastig zijn om te bepalen welk type het beste bij jouw rijstijl...

Onderhoud scooterhelm: Tips om jouw helm schoon te houden

Onderhoud scooterhelm: Tips om jouw helm schoon te houden

Een scooterhelm is niet alleen essentieel voor de veiligheid tijdens het rijden, maar ook voor het behoud van het uiterlijk en de levensduur van de helm. Het regelmatig onderhouden van je scooterhelm is dus een belangrijke taak. Maar hoe doe je dit het beste? In dit...

Veiligheidseisen scooterhelm: Waar moet je op letten?

Veiligheidseisen scooterhelm: Waar moet je op letten?

Een van de belangrijkste onderdelen van de uitrusting van een scooterrijder is de scooterhelm. Het dragen van een helm is niet alleen wettelijk verplicht, maar het is ook cruciaal voor de veiligheid van de bestuurder. Er zijn echter verschillende soorten scooterhelmen...

Scooterhelm passen: hoe kies ik de juiste maat?

Scooterhelm passen: hoe kies ik de juiste maat?

Een scooterhelm is een belangrijk onderdeel van je uitrusting als je op de scooter rijdt. Het is daarom belangrijk dat je de juiste maat scooterhelm kiest, zodat deze comfortabel en veilig is. Met welke factoren dien ik rekening te houden? Er zijn een aantal factoren...