Soorten Scooterhelmen: Welke Moet Je Kiezen?

23 maart 2023

Als je met een scooter rijdt, is een helm een absolute noodzaak om jezelf te beschermen tegen mogelijke hoofdletsel. Er zijn echter verschillende soorten scooterhelmen beschikbaar op de markt en het kan lastig zijn om te bepalen welk type het beste bij jouw rijstijl en behoeften past. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten scooterhelmen die beschikbaar zijn, en helpen we je bij het kiezen van de beste helm voor jou.

1. Waarom is het belangrijk om een ​​scooterhelm te dragen?

Scooterrijders worden vaak blootgesteld aan verschillende risico’s, waaronder ongevallen. Het dragen van een scooterhelm is de beste manier om jezelf te beschermen tegen mogelijke hoofdletsel. De helm vangt de impact op en voorkomt dat de schedel wordt beschadigd, wat kan leiden tot levensbedreigende verwondingen.

Bovendien is het dragen van een helm wettelijk verplicht in Nederland. Dit betekent dat je beboet kunt worden als je zonder helm rijdt. Het is dus belangrijk om een ​​helm te dragen, niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om te voldoen aan de wettelijke vereisten.

2. Soorten scooterhelmen

Er zijn verschillende soorten scooterhelmen beschikbaar op de markt. Hieronder bespreken we de zes meest voorkomende typen.

2.1 Jethelm

Een jethelm is een open helm die voornamelijk wordt gebruikt voor stadsritten. Het is de meest voorkomende helm onder scooterrijders. Het biedt voldoende bescherming aan de zijkanten van het gezicht en de achterkant van het hoofd. Het heeft echter geen bescherming voor de kin en de kaak.

2.2 Systeemhelm

Een systeemhelm is een helm met een kinstuk dat omhoog kan worden geklapt. Het biedt meer bescherming dan een jethelm omdat het kinstuk extra bescherming biedt aan de kin en kaak. Dit type helm is ideaal voor zowel stadsritten als lange afstanden.

2.3 Integraalhelm

Een integraalhelm biedt de meest complete bescherming. Het bedekt het hele gezicht en biedt extra bescherming voor de kin en kaak. Het is ideaal voor lange ritten op hoge snelheden.

2.4 Crosshelm

Een crosshelm is ontworpen voor off-road rijden, zoals bijvoorbeeld motorcross of enduro. Het biedt extra bescherming aan de kin en kaak en heeft een verlengde klep om te beschermen tegen opspattend vuil. Het heeft vaak ook een zonneklep om de rijder te beschermen tegen fel zonlicht.

2.5 Fashionhelm

Een fashionhelm is een helm die voornamelijk wordt gekozen vanwege het uiterlijk. Het biedt vaak minder bescherming dan andere helmen en wordt voornamelijk gebruikt voor korte afstanden in stedelijke gebieden.

2.6 Kinderhelm

Een kinderhelm is ontworpen om kinderen te beschermen tijdens het scooterrijden. Het biedt dezelfde bescherming als andere helmen, maar is kleiner van formaat en heeft vaak kleurrijke designs om aantrekkelijker te zijn voor kinderen.

3. Hoe kies je de beste scooterhelm voor jou?

Bij het kiezen van een scooterhelm zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder bespreken we vijf belangrijke factoren.

3.1 Maat

De maat van de helm is erg belangrijk. Een helm die te groot of te klein is, biedt niet de juiste bescherming en kan ook oncomfortabel zijn tijdens het rijden. Het is daarom belangrijk om de juiste maat te kiezen door de omtrek van je hoofd te meten.

3.2 Gewicht

Het gewicht van de helm kan ook belangrijk zijn, vooral als je lange ritten maakt. Een zware helm kan na verloop van tijd vermoeiend worden. Kies daarom een ​​helm die licht genoeg is om comfortabel te dragen.

3.3 Comfort

Comfort is belangrijk bij het kiezen van een helm. Een comfortabele helm zorgt ervoor dat je langer en veiliger kunt rijden. Kies een helm met een goede pasvorm en voldoende ventilatie om overmatig zweten te voorkomen.

3.4 Veiligheid

Veiligheid is de belangrijkste factor bij het kiezen van een helm. Kies daarom een ​​helm die voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen en die ook een goede reputatie heeft op het gebied van veiligheid.

3.5 Prijs

De prijs is ook een belangrijke factor bij het kiezen van een scooterhelm. Duurdere helmen bieden vaak meer functies en betere bescherming, maar er zijn ook betaalbare helmen die voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen en die ook goede bescherming bieden.

4. Hoe onderhoud je jouw scooterhelm?

Om ervoor te zorgen dat je helm zijn beschermende eigenschappen behoudt, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Hieronder vind je enkele tips voor het onderhoud van je scooterhelm:

  • Maak de helm regelmatig schoon met een zachte doek en mild schoonmaakmiddel.
  • Bewaar de helm op een koele, droge plaats en uit de buurt van direct zonlicht.
  • Vervang de helm wanneer deze beschadigd is geraakt bij een ongeval, of als hij ouder is dan vijf jaar.

5. Conclusie

Het kiezen van de juiste scooterhelm is erg belangrijk voor de veiligheid van elke scooterrijder. Er zijn verschillende soorten scooterhelmen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een helm rekening te houden met factoren zoals maat, gewicht, comfort, veiligheid en prijs. Door een helm te kiezen die goed past en voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen, kun je veilig en comfortabel rijden.

6. Veelgestelde vragen

Moet ik een helm dragen tijdens het scooterrijden?

Ja, in Nederland is het dragen van een helm tijdens het scooterrijden wettelijk verplicht.

Welk type scooterhelm is het veiligst?

Een integraalhelm biedt de meeste bescherming omdat het het hele gezicht bedekt en extra bescherming biedt aan de kin en kaak.

Hoe kies ik de juiste maat helm?

Meet de omtrek van je hoofd en kies een helm die past bij jouw maat.

Hoe vaak moet ik mijn scooterhelm vervangen?

Je moet je scooterhelm vervangen als deze beschadigd is geraakt bij een ongeval, of als hij ouder is dan vijf jaar.

Zijn er betaalbare scooterhelmen die veilig zijn?

Ja, er zijn betaalbare scooterhelmen die voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen en die ook goede bescherming bieden.

Waarom kiezen voor een jethelm?

Waarom kiezen voor een jethelm?

Bij het kiezen van een helm voor scooterrijden, is het belangrijk om een balans te vinden tussen veiligheid, comfort en stijl. De jethelm, bekend om zijn open ontwerp, biedt een unieke combinatie van deze elementen, waardoor het een populaire keuze is onder...

Onderhoud scooterhelm: Tips om jouw helm schoon te houden

Onderhoud scooterhelm: Tips om jouw helm schoon te houden

Een scooterhelm is niet alleen essentieel voor de veiligheid tijdens het rijden, maar ook voor het behoud van het uiterlijk en de levensduur van de helm. Het regelmatig onderhouden van je scooterhelm is dus een belangrijke taak. Maar hoe doe je dit het beste? In dit...

Scooterhelm vervangen? Hier moet je op letten

Scooterhelm vervangen? Hier moet je op letten

Het vervangen van je scooterhelm is een belangrijke beslissing en kan een grote impact hebben op je veiligheid op de weg. Bij het kiezen van een nieuwe helm zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste helm kiest...

Veiligheidseisen scooterhelm: Waar moet je op letten?

Veiligheidseisen scooterhelm: Waar moet je op letten?

Een van de belangrijkste onderdelen van de uitrusting van een scooterrijder is de scooterhelm. Het dragen van een helm is niet alleen wettelijk verplicht, maar het is ook cruciaal voor de veiligheid van de bestuurder. Er zijn echter verschillende soorten scooterhelmen...

Scooterhelm passen: hoe kies ik de juiste maat?

Scooterhelm passen: hoe kies ik de juiste maat?

Een scooterhelm is een belangrijk onderdeel van je uitrusting als je op de scooter rijdt. Het is daarom belangrijk dat je de juiste maat scooterhelm kiest, zodat deze comfortabel en veilig is. Met welke factoren dien ik rekening te houden? Er zijn een aantal factoren...